maandag 23 april 2012

Verslag Triomf 3- Aeolus 4 (heren voorjaarscompetitie)

Zomaar een zaterdag in april. Het is grauw buiten en ik ben mijn tennistas aan het peilen. Het 2e paar schoenen gaat er uit, evenals de overbodige polsbandjes en mouwloze shirt. De hemel is verschoond van kleur en een druilregen is door Pluvius naar Zuid Holland gestuurd. Ik ga vandaag rechtstreeks naar Bergschenhoek om mijn teammaten Tibo, Martijn en Bram te ontmoeten. Zij rijden vanuit Rotterdam, ik vanuit Den haag. De setting is de 3e ronde van de voorjaarscompetitie en het decor is Tennisclub Triomf.  3 en 5 jaar geleden (nooit verloren van Triomf) was ik hier ook al eens geweest. Niet dat ik het tennispark – weggestopt in een polder in de 3B hoek (de B staat niet voor Bermuda) – nu wel meteen kan vinden. De N209 voert me langs het park maar ik kan er niet af. Ik ben al bijna in Schiebroek, Rotterdam en kijk of mijn ploeggenoten mij al tegemoet rijden.  Dijkjes, industrieterreinen, rotondes en afgesloten wegen kom ik tegen. Gelukkig ben ik vroeg weggegaan en begint de zon te schijnen.

Als ik de kantine binnen kom zie ik mijn Aeolus companen en een senior getooid in bril en trui (en gelukkig nog meer kledingstukken) . Het is de aanvoerder, Aad. De overige Triomf-mannen zijn er nog niet. Ik kijk om me heen en schat de situatie in. De dorpelingen die wij gaan bestrijden spelen gezamenlijk al 150 jaar tennis en hebben goed doorgehaald op de zaterdag in de lokale bierschuur. We willen in deze poule niet degraderen en hopen hier stiekem een paar punten te pakken. Een vooronderzoek naar spelers en hun sterktes heb ik al op zak. Helaas kan die redelijk de prullenbak in want er lopen nog wat mensen standbye. Gedurende dag zullen de beste en nuchterste tennissers ingezet worden om ons nog even op een nederlaag te trakteren. De appeltaart is al op er her en der wat mensen met tennistas opduiken. We maken ons druk om (later hoor ik ze zeggen ”We hebben nog nooit zo’n serieus en officieel team gezien.” Ik wil me niet laten ringeloren en wil een duidelijke planning zodat we een tactische kunnen opstellen.  
Martijn mag het spits afbijten in de single tegen een fit ogende ervaren rot, die vertelt dat hij een 4,7speelsterkte heeft. Martijn heeft ontzag voor deze lange hardhitter, maar blijft met kunst en vliegwerk bij. Bij 3-3 zijn er nog veel breekkanssen maar Martijn moet achter de feiten aan lopen. 6-3 verlies. Ik fluister in dat hij zo lang mogelijk tegengas moet blijven geven en hopen op een dip of verkramping bij de Triomf man. Een late break in de tweede set en de rollen zijn omgekeerd. Opeens oogt martijns tegenstander onzeker en zijn de services ook minder fel. Martijn gaat elke week beter tennissen en is een diesel die niet af te stoppen is. De derde set wals hij over de aangeslagen Bergschenhoeker heen : 6-0.
Ondertussen zijn Bram en Tibo de dubbel aan het spelen tegen aanvoerder Aad en de introvertere Jan. Aeolus begint goed en komt bijna op 2-0.  Maar breakkansen moet je verzilveren en dat is het lastige in deze sport. Na een oponthoud in de bosjes (zoeken naar ballen en plantjes water geven) staat Aeolus nog steeds met 3-2 voor.  De eerste break komt op naam van Triomf en de set wordt verloren. Het blijft spannende maar Tibo verliest zijn service. De triomf mannen gebruiken hun ervaring en pakken beheerst ook de tweede set. 1-1

Zelf mag ik op de singlebaan de rackets kruisen met Tobias, de tanige Triomf tegenstandert (Rotterdams voor opponent). Bij het inslaan gaan alle ballen lekker diep en zie ik dat hij moeite heeft met slice ballen op zijn backhand. Wel heeft hij een moker forehand. Maar in gedachten denk ik al in een makkelijke overwinning in 2 sets.
Na een lange eerste game waarin ik hem de service gun, geef ik het wat knullig weg. Ik probeer serve volley te spelen, maar de volleys laten het afweten (of is het de split-step?). ik verkramp omdat ik graag wil winnen. Ballen komen niet diep en ik speel het niveau van een 8 bedenk ik. Na 4 lange games staat er 0-4 op het scoreboard. Ergens blijf ik vertrouwen houden en hou vast aan de tactiek van nog meer (slice) ballen op de backhand. Maar ik blijf last houden van een dikke arm, zoals dat in tennisjargon heet. Het wordt 4-4. Een aantal gelukkige netballen voor Tobias en ik sta weer achter. In de tiende game sla ik 3 dubbele fouten. Ook goede services en ik knok me tot 5-5. Inmiddels zijn mijn ploeggenoten ook komen kijken. Ik hou vertrouwen maar op 6-5 voor komen de tegenstanders ook kijken. 5 setpunten weet ik te verknallen (waaronder dubbele fouten), maar de eerste set hengel ik binnen. De tweede set start ik met goede moed. Bij 40-14  aan serve en 1-0 wil ik de genadeslag uitdelen, maar vat ik het te makkelijk op. op dat moment ben ik dus geen killer besef ik. Bij 4-4 pak ik de break en wil ik het uitserveren.  Maar de Bergschenhoekers worden enthousiast. Als ik tegen de zon in serverend niet doordruk en de stopvolley het niet haalt is het weer 5-5. Ga ik het nu weggeven? Als ik achter sta ga ik beter spelen en na een love game komen de goede services ook weer terug. Wederom 7-5. Het was wel “krampachtig truttennis”, maar winning ugly is ook mooi. 2-1 voor Aeolus. 

De laatste dubbels gaan gelijktijdig de baan op.Tibo (nog wachtend op zijn eerste puntje) en Martijn moeten tegen de sterkste combinatie. De eerste set gaat in rap tempo naar Triomf. In de 2e set is het dragelijker met 6-4, maar volgens Martijn had Aeolus geen kans. Tibo en martijn zien Bram en Arnold tegen Tobias en jan spelen. Bram heeft zijn supporters op de baan er naast staan (zijn kinderen). We bepalen een tactiek en gunnen de tegenstanders het begin van de service. Een goede keus want we gaan voortvarend van start en komen 2-0 voor door druk naar voren en een paar fantastische services van Bram. De kans op 3-0 wordt weggegeven door dat Arnold de bal tegen de netrand duwt terwijl beide spelers al helemaal uitgespeeld zijn. Arnold wordt gebroken en het is opeens 2-2.  Het momentum is weer bij Triomf. Vervolgens wordt Bram gebroken, een servicebeurt die we eigenlijk denken te behouden. Daarna volgen vele lange games waarin we achter komen, breakpunten tegen krijgen . (vooral wanneer het 5-4 staat en Bram mag serveren. Arnolds service loopt lekker en de mannen van Triomf krijgen steeds vaker de ballen langs zich geslagen inde open tramrails. De tiebreak wordt met vertrouwen tegemoet gezien, wanneer de Triomf supporters, volgegoten met bier lallend commentaar geven. Bij 2-1 worden 2 schitterende ballen gescoord door Aeolus. 4-1 en Arnold denkt terug aan de tiebreak van vorige week. Zelfde stand en toe verprutste hij 2 punten waardoor set en later de match verloren ging. Nu denken we aan winnen en met een oerkreet wordt het 5-1 door een bal tussen net en speler te leggen. De Triomf mannen zijn van slag en maken geen punten meer.
In de 2e set wordt er toch niet doorgedrukt en komen we 4-2 achter. Er is geen paniek, wanneer we weer terugbreken naar 4-4. Bij wederom een lange game met vele breekpunten op Brams service komen we op 5-5 waarna we de overwinning voelen.  Jan wordt op love gebroken wanneer Arnold de laatste bal tussen de verliezende Triomfmannen volleert. Een mooie en felbevochten overwinning, waar Martijn toch wel de verrassing van de dag is gebleken in zijn single. 

We rukken op naar de gedeeld 3e plaats, terwijl Triomf naar de 7e plaats wordt verwezen. De verschillen zijn nog klein,  maar de spanning is groot. Na een hap in de kantine en Aangeschoten Aad die met de slagroomspuit zich uitleeft, keer ik huiswaarts. Mijn mobiel en de kaart geven een shortcut aan. Via verschillende dorpen , rotondes en woonwijken in ontwikkeling wordt het een wereldreis, waardoor El Classico op TV nog maar deels bekeken kan worden. Tip van de dag: Zet je routeplanner op het icoontje met de auto i.p.v. het mannetje.

1 opmerking:

  1. lees ook http://sportbombarie.blogspot.com/ sportverslagen over bekende sporters

    BeantwoordenVerwijderen